mandag den 8. november 2010

Vidunderlige Laos

Sidste aften i Laos. Det har vaeret rigtigt dejligt at vaere her igen. Straks jeg ankom til hovedstaden Vientiane genkendte jeg lyset, duftene, lydene og de venlige mennesker.

I Phonsavan var jeg paa tur til Krukkesletten (Plain of Jars), et omraade med  stoerre og mindre sletter med sandstenskrukker, nogle store, andre smaa. De er saa meget som 2000-3000 aar gamle. Der er tale om begravelsespladser, man lagde de doede i krukkerne og naar der kun var knoglerne tilbage begravede man dem og satte krukken ovenpaa. Jeg tog derud sammen med en flink australier, jeg moedte paa flyet dertil, og vi besoegte ogsaa MAG, en organisation som arbejder med at destruere de mange millioner ueksploderede bomber fra krigen, som hvert aar koster mange, isaer boerns liv og lemmer, naar de i leg finder dem og de eksploderer. Man kan se lidt om det her

Nu er jeg saa i den smukke gamle kongeby Luang Prabang, som er Unesco beskyttet, og det forstaar man, naar man ser de mange flotte gamle templer, der er mange hundrede aar gamle. Det er skoent at vaere her igen. At se de mange munke i deres flotte, orangegyldne rober, naar de gaar rundt i gaderne med paraplyer mod solen, de super nuttede smaa laoboern, flagene med hammer og segl, og ikke mindst den maegtige Mekongflod, som byen ligger ved. Der er en naermest bibelsk udsigt fra de mange cafeer langs floden.
Igaar var der lidt drama, da min rygsaek, uden jeg saa det, var blevet laesset over paa en anden minibus og havnet i en anden by, saa jeg var lidt paa den resten af dagen, havde hverken det ene eller det andet, og var lidt stresset over situationen. Jeg fik koebt lidt shampoo og en tandboerste, men maatte sove med kontaktlinserne i, og brugte en plasticpose til at faa stroempen paa med i morges, ikke optimalt, og posen var naer ikke kommet ud, men det gik. Her til eftermiddag ankom rygsaekken, og det var en stor lettelse at blive genforenenet med den.

Det gaar OK med lymfebenet. Det er ikke helt vild med varmen, selvom det heldigvis ikke er uudholdeligt som i sommers derhjemme, men det gaar. I aften vil jeg bandagere hele benet. Jeg har sandaler paa meget af tiden. Det ser grimt ud, men saadan er det altsaa. Jeg har lange bukser eller nederdel paa, saa det ses ikke saa meget. Jeg har et par andre sko med, som jeg ogsaa gaar med, men det er rarere at have sandaler paa.

Idag har jeg haft lejet en cykel og koert rundt i byen, rigtigt fint. Jeg stoedte paa et norsk aegtepaar som ogsaa var med bussen igaar, saa drak vi kaffe sammen.
Hvis man skal give den gas med god mad osv. er det her i Laos, man skal goere det, her er super billigt. En stor (og god) BeerLao (naesten en halv liter) koster 9000 kip, det er mindre end syv kroner, og til morgenmad i dag fik jeg en laekker bagel med bacon og aeg, en stor kanelsnegl, en stor portion tropisk frugtsalat og en stor kop god kaffe for ca. 42 kr. Mit udemaerkede vaerelse med toilet og bad koster 70 kr. pr. nat, og for syv kroner kan man faa vasket et kilo toej.
Her er masser af god mad at spise, til frokost fik jeg stuffed lemongras, altsaa fyldt citrongraes. Det lyder mystisk, men der var tale om flaekkede citrongraes, som fungerede som en slags net om en slags kyllingefrikadelle med masser af krydderurter, det hele dyppet i en tynd dej og stegt. Dertil sticky rice, klistrede ris, som man former til en kugle med haanden og dypper i sauce. Top laekkert.
I morgen flyver jeg til Chiang Mai i Nordthailand. Det er lidt vemodigt at forlade Laos, her er saa skoent, men det bliver ogsaa godt i Thailand.