mandag den 13. juni 2011

Hvad udløser Primært Lymfødem?

Mit eget kom efter et knæk i ryggen ved et tungt løft. Jeg har også hørt om:

• Insektbid/stik.
• Indtagelse af lidt alkohol efter en årrække helt uden.

Hvad udløste dit? Jeg vil opdatere listen løbende, når jeg hører eller læser om noget andre steder. Skriv rigtigt gerne i kommentarfeltet (klik på "kommentarer" herunder), hvad der udløste dit. Tak for dit bidrag.

17 kommentarer:

  1. Hej,

    Mit det kom af en lille overfladisk skade i gymnastik. Jeg har snart haft mit i 20 år, ja det lyder ret voldsomt, men tiden går. Jeg er også i 30'erne med et primært lymfødem i det ene ben. Jeg føler med dig og kender til alle de følelser du beskriver. Det hele er så damn besværligt og uretfærdigt, hvis man kan sige det. Jeg har været under behandling den sidste måneds tid, men da den nye kompressionsstrømpe kom, viste det sig at den ikke var hel iorden, derfor skulle jeg nede i bandage igen:-(( En ting er sikkert, at jeg vænner mig aldrig til det store ben, og opgiver aldrig håbet om at få mit normale ben tilbage igen! hilsen Miss M

    SvarSlet
  2. Kære Miss M,
    mange tak for din kommentar, for dine søde ord og fordi du læser med.
    Ja, det er damn besværligt og uretfærdigt – godt sagt –, men jeg håber, at jeg heller aldrig opgiver håbet om at få det gode, gamle ben tilbage.
    Jeg håber, du snart slipper for bandagerne og får en strømpe, der er i orden, det er jo altid lidt "spændende" når man får ny, om den nu er lige så god som den forrige.
    Kærlig hilsen.

    SvarSlet
  3. Hej, Jeg har haft lømfeødem i mit venstre ben i snart 9 år(er 40), efter rømning af lymfebane. Lige nu har jeg et stort behov for at snakke med andre i samme situation,da mit ben begyndte at blive "mærkeligt", det er hævet, gør ondt og der er røde knopper. Har været til lægen som siger, at der ikke er tegn på infektion. Anyone..har oplevet noget i den retning? kh

    SvarSlet
  4. Kære du (Anonym, 40 år), tak fordi du læser med :-)
    Jeg har ikke selv oplevet røde knopper, men jeg ved, at ens Lymfødem kan ændre sig, og altså ikke nødvendigvis er det samme hele livet, ligesom kroppen jo også forandrer sig. Kan det tænkes, at du skal en klasse op i strømpe, hvis du altså bruger strømpe? Anyway, jeg håber, der kommer flere svar til dig. Du kan også kigge og spørge på cancerforum.dk, måske kender du den.
    Kærlig hilsen

    SvarSlet
  5. Hej,
    Jeg er ikke sikker, men ud fra hvad jeg har hørt de sidste 20 år, så lyder din som en slags Rosen, det ligner meget lymfødem, men er smertefuld og har røde plamager/ knopper. Det er varmt og føles tungt! Prøv at spørge din læge, fordi mit lymfødem har gudskelov hverken smerte eller røde knopper, det er bare mega stort og ubehageligt- selvfølgelig ikke så køn at se på. Håbet du snart får et svar! Kh. Miss M

    SvarSlet
  6. Hei
    Jeg er fra Norge og kom over denne bloggen her. Er bra å snakke med folk i samme situasjon. Jeg har nok hatt primært lymfødem i ca 9 å er nå 34. det begynte først med en hevelse på risten så har det blitt noe mer etterhvert. Jeg har hatt flere rosen angep på foten og har hatt feber og vært dårlig. Ble to ganger innlagt på sykehus for intavenøs antibiotika behandling. Jeg er i skrivende stund igjen med med rosen i foten, slapp å bli innlagt denne gangen, ettersom jeg hadde noen tabletter antibiotika som jeg begynte på selv før jeg kom meg til lege. Min er erfaring med rosen er at du merker det på almenn tilstanden din om du har det, Jeg merket først en smerte i lysken som spredte seg nedover foten, og fikk deretter feber og så etterpå kom de røde varme områdene på foten. Så jeg har fått en respet som på antibiotika som jeg har liggende som jeg kan begynne på hvis jeg kjenner symptomene igjen.

    Hilsen 34 åring fra Bergen, Norge

    SvarSlet
  7. Hei til Bergen :-)
    Tak for din kommentar, og fordi du læser med.
    Jeg er ked af at høre, at du må slås så meget med Rosen. Mærkeligt at nogen har det meget, og andre slet ikke.
    Varme hilsner

    SvarSlet
  8. til anonym som skrev den "27. jun. 2011 20.03 ".
    mest sannsynlig så er det nok Rosen/erysipelas.

    Lymfen pumper immunceller og renser kroppen blant annet.
    det er viktig å oppretholde et godt immunsystem.

    Ikke nok med det, men med et hovent ben/arm så blir du og din hud mer utsatt for infeksjons/bakterie-penetretring og små kutt.

    når man først har fått rosen 1 gang, så er du nærmest dømt til å få det igjen og ganger 100.
    det sa min lege og han hadde helt rett.

    har hatt lymfødem siden 2004 og får rosen ca hver 6 måned.

    jeg har ordnet åpen-post avtale med mitt lokale sykehus slik at jeg kan komme direkte til dem og få behandlig når jeg merker at rosen-symptomene øker. det er veldig lurt slik at du slipper å bli innlagt på grunn av for høy CRP verdi.

    tenkte bare å nevne det siden Rosen er sterkt relatert for mange av oss med lymfødem. og det kan være slitsomt å bli innlagt hver 6 måned i 2-3 uker pga Rosen infeksjon.

    ellers vil jeg bare si at jeg synes dette er en super blog og har lært så mye allerede bare av lese tidligere blogg-innlegg av deg(lymfeblogger).

    takk for at du gadd å opprette en blogg om lymfødem!

    SvarSlet
  9. Hei Gdog,
    tak for dit input vedr. Rosen, og tak for de pæne ord, og fordi du læser med.
    Jeg blev mye glad over at lese at du har gavn af mine innlegg :-) Godt at vi kan hjælpe hinanden.

    SvarSlet
  10. Fjernet mandlene og hadde to små inngrep i beina da jeg var 16 år. Det var sannsynligvis en kombinasjon av høyintensiv trening, kombinert med lavt immunforsvar over lengre tid, og inngrep som utløste lymfødemet.

    Det kom så å si over natten etter det ene inngrepet, og legene trodde det bare var en reaksjon på narkosen. Fikk diagnose (og behandling) først fem år senere, takket være en oppmerksom sykepleier.

    SvarSlet
  11. Hei Christine,
    måske blev lymfeknuder beskadiget under indgrebet. Jeg har også hørt om en pige, som blev opereret og fik lymfødem, men man mente at hendes lymfødem var primært, altså genetisk betinget, men blev udløst af operationen. Hvordan man kunne vide det, ved jeg ikke. Der er mange ukendte faktorer i denne sygdom.
    Godt du fik behandling, selvom der skulle gå fem år.
    Mange hilsner

    SvarSlet
  12. Hei, et svar fra Norge :) Har en datter på 18 år, hun fikk primært lymfødem da hun var ca 15 år. Det ble utøst av et sår på vristen på benet. Fikk da hevelse i først begge ben (fikk sår på begge bena)men så avtok det etter en tid i det ene. Lymfødemet har på denne tiden forverret seg og skaper store vanskeligheter for henne mtp klær og sko.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hei, tak for dit input. Jeg er ked af at høre, at din datter har fået Lymfødem, især i så ung en alder. Mht. klær har jeg haft glæde af en personlig shopper, de finns i flere stormagasiner og er ofte gratis.
      Varme hilsner

      Slet
  13. Hejsa

    Du spørger, hvad der udløser lymfeødem. Jeg har lymfeødem i armen efter brystkræftoperation, hvor jeg også fik fjernet alle lymfeknuderne i armen. Jeg har haft blodforgiftning en gang og begyndende blodforgiftning en anden. Tak for gode råd på bloggen.
    Venlig hilsen
    Sidse

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sidse, tak for dit input og for dine pæne ord :-)
      Cellulitis er åbenbart det samme som blodforgiftning, eller i hvert fald i familie, det fandt jeg ud af for lidt tid siden. Jeg havde det i november i år, sikken en omgang. Godt, du fik bremset det den anden gang.
      Mange hilsner

      Slet
  14. Hej! Mit lymfødem stammer fra en operation i forbindelse med modermærkekræft i 2010. Jeg har haft Rosen et par gange, og en af gangene udløste det Septisk chok (blodforgiftning), mendens vi var på Mallorca.
    Jeg er meget glad for at have fundet din blog. Tak for mange gode råd og inspiration. Mvh Hanne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne, tak for dit input, og tak fordi, du læser med :-)
      Mange hilsner
      E

      Slet

Skriv en kommentar, jeg bli'r så glad :-)